Roemenie en draconische maatregelen

Naar aanleiding van het bezoek van International Monetair Fonds (IMF) zijn er afgelopen week heel wat speculaties geweest. In eerste instantie waren er geruchten dat de BTW van 19% naar 24-25% verhoogd zou worden en ook de flattax van 16% naar 20 – 25 % zou gaan. Vanavond werden er echter andere maatregelen bekend gemaakt.

 • Salarissen van ambtenaren (dus alles wat overheid inhoud, inclusief artsten en leraren) met 25% omlaag!
 • Pensioenen worden met 15% verlaagd
 • Werkeloosheiduitkeringen worden verlaagd met 15%

De BTW blijft dus gewoon 19% en de flattax van 16% blijft ook. Naast de verlaging van alles salarissen van mensen die bij de overheid werken worden er duizenden mensen ontslagen bij de overheid. Ook zal er hard gesneden worden in allerlei subsidies.

Al deze maatregelen zijn natuurlijk een drama voor de mensen die al een heel klein pensioen hebben, daar gaat nu nog eens 15 procent vanaf. 15% van 100 euro of 150 euro pensioengeld is heel veel. Ook salarissen van 150 -200 euro die met 25 % gekort worden is natuurlijk een drama. Dan nog maar niet te spreken over het(bijna) stopzetten van subsidies!

Tot ongeveer een week geleden melde de roemeense regering een groei van de economie! Niet dat iemand dat geloofde maar zo wordt het wel gepresenteerd. De nieuwe maatregelen zijn  zo ongeveer de doodsklap voor Roemenie. Een land want zo ongeveer het diepste punt van de afgrond bereikt.

De belgische krant “de Morgen” schrijft het volgende:

Roemenië kondigt draconische besparingen aan

De Roemeense president Traian Basescu heeft draconische besparingsmaatregelen aangekondigd, waaronder een daling met 25 pct van de lonen in de publieke sector en met 15 pct van de werkloosheidsuitkeringen en pensioenen.
 
Het besparingsprogramma, bedoeld om de overheidsuitgaven in te perken, is onvermijdelijk, zei Basescu. De uitlatingen van de Roemeense president volgden op een ontmoeting met vertegenwoordigers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).
 
Roemenië, zwaar getroffen door de economische crisis, heeft 20 miljard euro steun lopen bij het IMF, de Europese Unie en de Wereldbank. In ruil moet Boekarest het overheidsapparaat hervormen.

Categorie: Algemeen, Politiek, Roemenie, Sociaal · Tags:

Reacties

2 Reacties op “Roemenie en draconische maatregelen”
 1. johan schreef:

  hoe moet dat goed komen als er alleen maar loon af gaat kunnen de mensen ook minder geld uitgeven als ze dat al konden,er volgt zo een sneeuwbal effect ook veel winkels zullen het merken Maar “last but not liest” ook subsiedie’s zullen minder zijn ook voor Betania zal dit gevolgen hebben is te vrezen
  Sterkte de komende tijd

 2. Marc schreef:

  Ik weet niet of dit goed eindigt…
  Vele Roemenen leven reeds onder de armoededrempel -vele gepensionneerden slagen er nu reeds nauwelijks in de eindjes aan elkaar te knopen…
  En hier wordt 15 % afgeknipt…

Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter