Roemenië, een eiland van armoede met hoge economische groei.

Herpublicatie (op verzoek)

Paradox: waarom blijft Roemenië een eiland van armoede, terwijl het land één van de snelst groeiende economieën heeft binnen de EU?

Roemenië is het land met één van de sterkst groeiende economieën binnen de EU. Het is tegelijkertijd een eiland van armoede binnen dezelfde gemeenschap. Deze harde realiteit blijkt uit gegevens van een recent rapport van de Europese Commissie. Onvoorspelbare en onbetrouwbare wetgeving, maatregelen voor groei in afwezigheid van een degelijk budgetplan, chaotisch beheer van personeelszaken en het hoge percentage schoolverlaters zijn slecht enkele van de aspecten die Roemenië tot de paradox van de EU maken. Volgens Eurostat had Roemenië eind vorig jaar de hoogste kwartaalgroei in de EU. Maar ook, volgens dezelfde Europese statistieken, is Roemenië het tweede armste land binnen de EU. Het noordoosten van Roemenië wordt aangegeven als armste gebied binnen de gehele EU.

“Roemenië staat in de top van de groei in de Europese Unie, maar tegelijkertijd staan we ook in de top van armoede in de EU. Dat vertelt me dat het huidige groeimodel niet werkt in het belang van de burger. Het is een model dat we niet kunnen aanmoedigen”, zegt Angela Filote, hoofd van de Europese vertegenwoordiging in Roemenië bij de presentatie van het landrapport. “Concurrentievermogen is gebaseerd op lage kosten, niet op kwaliteit. Vooral ook op lage salarissen; dat is een verklaring van deze paradox”, zegt Filote.

Zij wees erop dat herstarten van investeringen een belangrijk element is. Zij denkt dat de criteria voor het begrotingstekort er “nog steeds goed uitzien”, maar de Europese Commissie is bezorgd over de huidige trend, namelijk het verlagen van kosten en door gebrek aan investeringen het onmogelijk maken van de verhogingen van de inkomsten.

De economische stabiliteit van Roemenië wordt in gevaar gebracht door de onvoorspelbare wetgeving, zegt het rapport.

“Een expansief begrotingsbeleid in een omgeving van sterke groei is een reden tot bezorgdheid. De sterke economische groei in 2015 werd versterkt door belastingverlaging en loonstijgingen in de publieke sector. Het werd vastgesteld op ad hoc basis en werden buiten de begroting goedgekeurd zonder een bron van financiering conform en binnen de huidige wetgeving”, luidt het document. De Europese Commissie spreekt over de maatregelen in de nieuwe fiscale code. Sommige maatregelen zijn geldig in 2016, andere treden in werking in 2017. Er wordt geschat dat het tekort op de overheidsfinanciën meer dan drie keer zal toenemen als percentage van het BP in slechts twee jaar.

De Europese Commissie vestigt ook de aandacht op de effecten die door het parlement goedgekeurde wetten hebben op de stabiliteit van de financiële sector, alsmede de uitspraken van rechtbanken met betrekking tot de wetgeving die oneerlijke bedingen regelt. Verder gaat het over het gebrek aan efficiëntie van de overheidsdiensten, wat zich tot op zeker hoogte weerspiegelt in de afwezigheid van investeringen. “De hoge mate van belastingontduiking en zwartwerken vermindert belastinginkomen en verstoort de economie. Ondanks het feit dat er enige vooruitgang is geboekt, is het systeem van overheidsopdrachten nog steeds inefficiënt,” aldus het rapport.

Afgezien van bovengenoemde aspecten, geeft het rapport een aantal onopgeloste kwesties aan. Dat is ook de uitleg van deze paradox van sterke economische groei en tegelijkertijd in de top van armoede binnen de EU.

Volgens de deskundigen in Brussel wordt de huidige arbeidsmarkt geconfronteerd met structurele problemen. “De instellingen die zich bezighouden met de arbeidsmarkt, met inbegrip van de sociale dialoog en de dienst voor werkgelegenheid (openbaar arbeidsbureau) functioneren niet naar behoren. Deze instellingen bieden geen persoonlijke service of maatwerk. Niet voor degenen die een baan zoeken en ook niet voor de werkgevers. Kwetsbare groepen hebben beperkte toegang tot de arbeidsmarkt. Het procent van jongeren die niet werken en geen vorm van onderwijs of training volgen, ligt ruim boven het gemiddelde in de EU. Maatregelen om deze groepen te helpen zijn en blijven zeer beperkt. Voortijdige schoolverlating blijft hoog, vooral onder de Roma en rurale bevolking”, aldus het document van de Europese Commissie.

Het rapport wijst erop dat de doeltreffendheid van de sociale bescherming en de gezondheidszorg beperkt is. Armoede en sociale uitsluiting zijn van de hoogste in de Europese Unie, met name onder kinderen en de Roma.

“Sociale maatregelen hebben een beperkte invloed op de armoedebestrijding, en de verlening van sociale diensten is onvoldoende. Deze onvoldoende maatregelen verhinderen een juiste en vloeiende aanpak van deze problematiek. Vooruitgang betreffende integratie van cliënten van de sociale dienstverlening blijven op een beperkt niveau. Ook de pensioensgerechtigde leeftijd van mannen en vrouwen is tot op dit moment niet gelijk getrokken. De resultaten op het gebied van gezondheidszorg zijn slecht als gevolg van de beperkte toegang tot de gezondheidszorg, inefficiënt gebruik van publieke middelen en wijdverbreide corruptie. Informele betalingen zijn aan de orde van de dag en veroorzaken een extreme afhankelijkheid van de medische voorzieningen”, aldus het rapport.

De Europese Commissie stelt vast hoe de situatie op het platteland er voor staat: zeer slecht gebruik van menselijk kapitaal en het bestaan van ‘eilanden’ van armoede met gewortelde sociale uitsluiting. Landbouw vertegenwoordigt 29% van de totale werkgelegenheid in Roemenië, maar slechts 5% van het BBP. Een groot deel van de werknemers in deze sector werkt in de landbouw voor eigen gebruik of voor levensonderhoud. In de meeste gevallen is dit onbetaald werk binnen het gezin met lage productiviteit en in armoede.

“Plattelandsgebieden worden geconfronteerd met een groot aantal problemen met betrekking tot onderwijs, gezondheidszorg, sociale integratie, infrastructuur, diversificatie van de werkgelegenheid, emigratie en een vergrijzing van de bevolking”, luidt het document.

In een eerder verslag van World Vision Roemenië blijkt dat 66,1 % van de plattelandbewoners in armoede leeft. Vooral de jeugdige bevolking is dus bijna gedwongen haar toevlucht te nemen tot voortijdig schoolverlaten om zodoende een inkomen te realiseren.

De economische groei van Roemenië is dus vooral een kwestie van cijfers die het parlement graag ziet. Kunstmatige verhoging van de cijfers zouden we kunnen zeggen. De Roemeense regering werkt zeker niet in het belang van de bevolking, maar vooral in het belang van positie en imago.

Reacties

3 Reacties op “Roemenië, een eiland van armoede met hoge economische groei.”
  1. Ben Jager schreef:

    Goed actueel overzicht van een aantal verbeterpunten! Ter relativering zou ik willen opmerken dat er ook sprake is van positieve ontwikkelingen om het geschetste beeld te nuanceren.
    Het land moest van veel heel ver komen sinds de periode van 1989. De negentiger jaren waren grotendeels verloren jaren omdat er toen nog sprake was van een neo communistische regering. Hiermee zette het land zich meteen op achterstand ten opzichte van andere landen in Centraal- en Oost-Europa.
    Mijn waardering gaat uit naar de Nederlanders die niet met het vingertje wijzen naar de ander, maar daadwerkelijk een positieve ontwikkeling leveren aan een positieve ontwikkelingen van Roemenie.

  2. Eelco Ligtenberg schreef:

    Kom bijna 40 jaar in Roemenië. Meerdere keren per jaar. Ieder jaar zie ik positieve ontwikkelingen in het land. Er is steeds meer verkrijgbaar en ook voor de gewone burger is er een economische groei waarneembaar. Heb met eigen ogen kunnen zien dat mensen vanuit een diep dal de weg omhoog hebben kunnen beklimmen. Dus wat mij betreft heeft de economische groei zeker ook vooruitgang voor de burger gebracht!

  3. Ton schreef:

    Maar natuurlijk gaat het iets beter in Roemenië, langzaam maar toch wel met diepe dalen er tussen.
    Corruptie is nog steeds zichtbaar aanwezig en dan nog iets van mentaliteit of zo.
    Het zal nog wel even duren voor dat de nieuwe generatie het over kan nemen…..

Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter