Roemenen in rij voor Europa

BRUSSEL, zaterdag – In Roemenië is onder de politieke en zakelijke elite een ware stormloop ontstaan op de kandidatenlijsten voor de Europese verkiezingen, nu duidelijk is geworden dat een plekje in het Europese parlement straks naar Roemeense maatstaven een fortuin gaat opleveren.

Behalve ministers, ondernemers en andere machtige Roemenen, zou ook de dochter van president Basescu op een zetel in Brussel azen. De 28-jarige Elena Basescu is nu in eigen land vooral bekend als fotomodel, maar ziet een stevig Europees salaris ook wel zitten. Roemeense Europarlementariërs verdienen op dit moment zo’n 1200 euro per maand, wat evenveel is als hun collega’s in het nationale parlement.

Na de verkiezingen in juni wordt het salaris van de 33 Roemeense Europarlementariërs echter opgetrokken naar een voor het land extreem hoge 7000 euro per maand. Dat is het gevolg van een enkele jaren geleden genomen besluit, waarmee een eind wordt gemaakt aan de koppeling met het eigen land en de Europarlementariërs uit de 27 lidstaten allemaal hetzelfde gaan verdienen.

Waar dit de Roemenen een fors voordeel oplevert, moeten bijvoorbeeld de Italiaanse Europarlementariërs straks juist 5000 euro per maand inleveren. Voor Nederlandse Europarlementariërs verandert er per saldo weinig, omdat Tweede Kamerleden nu net iets meer dan 7000 euro verdienen.

Bron : telegraaf

Categorie: Algemeen, Politiek, Roemenie · Tags:

Reacties

1 Reactie op “Roemenen in rij voor Europa”
  1. johan schreef:

    dat er voor het geld wordt gegaan dat is ook in nederland waar mensen met top functie de zaak optillen en de zakken gevuld worden door verterekende mensen

Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter