Roemeense minister zegt bezoek Den Haag af na kritiek

De minister van Buitenlandse Zaken van Roemenië, Cristian Diaconescu, heeft op het laatste moment een bezoek aan Den Haag afgezegd. Diaconescu is boos omdat het Nederlandse kabinet op haar website een persbericht heeft geplaatst waarin staat dat Roemenië onvoldoende werk maakt van de strijd tegen corruptie en georganiseerde misdaad. „Onvriendschappelijk en inadequaat”, aldus Diaconescu.

De Roemeense minister zou vanavond en morgen gesprekken hebben met minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen en staatssecretaris voor Europese Zaken Frans Timmermans. Onder andere de gebrekkige aanpak van de corruptie zou onderwerp van gesprek zijn.

Nederland baseert zich voor zijn kritiek op het voortgangsrapport van de Europese Commissie van afgelopen juli, maar gaat ook nog een stap verder. Het kabinet zegt dat de gebrekkige aanpak van corruptie gevolgen kan hebben voor de uitkering van Europese fondsen en de toetreding van Roemenië tot de Schengenzone. Daarover is in het rapport van de Commissie niets terug te vinden.

Roemenië vindt de Nederlandse samenvatting van het Commissie-rapport „radicaal”, en meent dat de interpretatie „buitensporig” is. Dat het werd gepubliceerd aan de vooravond van het bezoek van Diaconescu, regeringslid namens de sociaal-democraten, is volgens Boekarest geen toeval.

Buitenlandse Zaken in Boekarest meent dat de Nederlandse regering niet handelt in de geest van de Europese Unie, waar in openheid wordt samengewerkt. Boekarest vraagt nu om een verduidelijking via „diplomatieke kanalen”. Het maakt ook duidelijk dat het bezoek niet is uitgesteld maar wel geschrapt.

Bron: NRC Handelsblad

Categorie: Nieuws, Roemenie · Tags:

Reacties

2 Reacties op “Roemeense minister zegt bezoek Den Haag af na kritiek”
  1. JM schreef:

    lastig als je niet tegen kritiek opgewassen bent. Je kunt er zelf aan werken het positief om te zetten.

Trackbacks

Check out what others are saying...
  1. […] Roemeense minister zegt bezoek Den Haag af na kritiek André Muit – PeopleRank: 1 – 2 sep. 2009 Cristian Diaconescu, heeft op het laatste moment een bezoek aan Den Haag afgezegd. Diaconescu is boos omdat het Nederlandse kabinet op haar website een persbericht heeft geplaatst waarin staat dat Roemenië onvoldoende werk maakt van de strijd tegen corruptie… Mensen genoemd : Frans Timmermans  Maxime Verhagen  + stemmen […]Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter