Roemeens parlement stemt voor afzetting president Basescu

Een meerderheid van het Roemeense parlement wil dat president Basescu opstapt. Binnen 30 dagen moet er een referendum worden gehouden, waarin het Roemeense volk kan beslissen of de centrumrechtse Basescu mag aanblijven. Tot die tijd mag hij zijn functie niet uitoefenen.

Het parlement wil onder meer van Basescu af omdat hij te autoritair zou zijn. Volgens de sociaal-liberale coalitie van premier Ponta trekt hij te veel macht naar zich toe. Hij wordt ook beschuldigd van het schenden van de grondwet, maar details daarover zijn niet bekendgemaakt.

Er zijn al maanden spanningen tussen president Basescu en premier Ponta. Zo maakten ze deze week ruzie over de vraag wie Roemenië bij Europese toppen vertegenwoordigt. Normaal gesproken doet Basescu dat, maar de premier wil dat veranderen. Hoewel het Constitutionele Hof de president gelijk gaf, was het toch Ponta die de laatste EU-top in Brussel bezocht.

Ook Ponta staat onder druk om op te stappen, onder meer omdat hij wordt beschuldigd van het plegen van plagiaat. Verder probeerde hij rechters van het Hooggerechtshof te vervangen en de macht van het hof in te perken. Voorzitter Barroso van de Europese Commissie heeft Ponta er vandaag op gewezen dat de Roemeense regering de wetten en rechtspraak moet respecteren.

Traian Basescu werd in 2004 president en in 2009 begon hij aan zijn tweede termijn.

Bron: nos.nl

Categorie: Politiek, Roemenie · Tags:

Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter