Kroningsdag in Roemenië

30 april 2013, de laatste koninginnedag of eigenlijk kroningsdag. Nederland maakt zich op voor de inhuldiging van koning Willem Alexander. In het buitenland hebben ambassades en ambassadeurs een belangrijke rol voor Nederlandse gemeenschappen in het buitenland.

Onze ambassadeur in Roemenië Matthijs van Bonzel is de hele dag gastheer op de residentie in Boekarest. Die rol past bij hem, een fijne gastheer.

Ik vertrok ’s morgens uit Bacau om op tijd in Boekarest te zijn om de inhuldiging te zien. Rond 14:00, lokale tijd, arriveer ik bij de residentie. Veel belangstelling, veel oranje, haring en bitterballen. We zien de inhuldiging in de nieuwe kerk op grote beeldschermen. Een mooie toespraak van onze nieuwe koning Willem Alexander. Vastberaden en een koning waardig. De eed en dan klinkt het Roemeense volkslied gevolgd door het Wilhelmus in de residentie van onze ambassadeur. Mooie momenten en fijne gesprekken in Boekarest.

Ook mensen gezien waar ik me jaren voor ingezet heb. Niets met de Nederlandse gemeenschap in Roemenië te maken hebben. En nu met een hoge graad van arrogantie je geen blik waardig gunnen. Peanuts… Was een goed besluit om daar een aantal jaren geleden afstand van te nemen.

Daarna een diner met Nederlandse specialiteiten, opnieuw veel oranje, tulpen, bitterballen, appeltaart en een toespraak van ambassadeur Matthijs van Bonzel. Gevolgd door orangenight 2013. Om 20:30 lokale tijd zien we live de uitzending van de NOS en wordt het koningslied ook in Boekarest gezongen. In de loop van de avond wat optredens en fijne gesprekken met mensen die al lang in Roemenië wonen. Ook nu weer een geweldige catering, kaas, bitterballen, haring en frikadellen:)

Het was een mooie dag. Inmiddels is het 1 mei, dag van de arbeid (vrije dag in Roemenië).

Het is vandaag precies 18 jaar geleden dat ik naar Roemenië vertrok.

Reacties

1 Reactie op “Kroningsdag in Roemenië”
 1. JM schreef:

  Achttien jaar geleden, dat weten wij
  Het ging niet bepaald aan ons voorbij
  Ons eerste kleinkind ging ook mee
  Dat was voor ons een ach en wee

  Veel is er veranderd in al die jaren
  Die niet altijd gemakkelijk waren
  Maar als er één ding zeker is
  God blijft getrouw, dat is gewis.

Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter