Klaus Johannis nieuwe president van Roemenië

Klaus Johannis wordt de nieuwe president van Roemenië. Zijn uitdager bij de presidentsverkiezingen, de sociaaldemocratische premier Victor Ponta, heeft zondagavond zijn nederlaag toegegeven.

Ponta zei voorlopig niet van plan te zijn af te treden als premier. ,,Ik heb geen enkele reden om mijn ontslag in te dienen”, benadrukte de sociaaldemocraat. Ook zijn regering komt volgens Ponta niet in gevaar door de verkiezingsnederlaag.

De overwinning van de centrumrechtse Johannis is opvallend, omdat Ponta gold als grote favoriet bij de verkiezingen. Hij haalde bij de eerste verkiezingsronde op 2 november zo’n 40 procent van de stemmen: ongeveer 10 procent meer dan zijn rivaal Johannis, die tot de etnisch Duitse minderheid behoort.

Van de voorsprong van Ponta bleek zondagavond weinig meer over te zijn. Verschillende exitpolls beloofden een nek-aan-nekrace. Enkele uren later gooide de sociaaldemocraat de handdoek in de ring. ,,Ik heb meneer Johannis gebeld om hem te feliciteren”, zei de premier tegen zijn aanhangers.

Klaus Johannis Roemenie

Categorie: Politiek, Roemenie · Tags:

Reacties

1 Reactie op “Klaus Johannis nieuwe president van Roemenië”
  1. johan schreef:

    sterkte voor deze man er moet puin worden geruimd
    hopelijk kan hij een team rond zich krijgen die hem daar bij helpt zodat ze samen aan een goede toekomst kunnen bouwen Dan blijven misschien de jongeren ook in roemenie om het land op te bouwen

Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter