Hulptransporten

Vanavond sprak ik iemand die betrokken is bij het organiseren van een hulptransport, vanuit Nederland, voor de slachtoffers van de overstromingen. De afgelopen jaren heb ik diverse overstromingen meegemaakt en was ik betrokken bij het team rampenbestrijding. Het heeft totaal geen nut om nu kleding etc naar de getroffen gebieden te brengen.

De mensen hebben in de eerste plaats water nodig omdat al de bronnen volgestroomd zijn met vies water. Dekens en kleding worden van alle kanten aangeleverd en de mensen kunnen het nergens opbergen omdat hun huizen beschadigd zijn in een heel aantal gevallen geheel verwoest zijn. Ook voedsel wordt naar de getroffen gebieden gebracht.

Veel gebieden staan nog onder water. In Bacau verwacht men komende nacht en ook de komende dagen nog overstromingen. Daarna zal er een balans van de schade opgemaakt worden. De mensen hebben dan bouwmaterialen nodig om hun huizen op te knappen en in een groot aantal gevallen opnieuw te bouwen. En dat gaat helaas niet met kleding en dekens. Wie werkelijk wil helpen doet er verstandig aan om mensen te helpen met het herstellen en/of bouwen van hun woningen en hiervoor middelen ter beschikking te stellen in plaats van hulptransporten te organiseren naar de getroffen gebieden.

Categorie: Roemenie, Sociaal · Tags:

Reacties

6 Reacties op “Hulptransporten”
 1. Gelukkig is er genoeg ervaring opgedaan de afgelopen jaren. Ons extra hulptransport wat inderdaad volgende week naar Roemenie gaat biedt in de eerste plaats drinkwater, voedsel, tenten voor tijdelijk onderdak, verzorgingsmiddelen en veelal (houtmaterialen) voor de wederopbouw. Kleding wordt in een later stadium verzonden. Ook een team vaklui zullen binnenkort afreizen om de huizen te herstellen. Het is triest wat er is gebeurd, maar inderdaad belangrijk te kiezen welke hulp er nu nodig is.. en juist die hulp wordt nu aangeboden.

 2. Hulp bieden dmv transport en opbouwteam is onze ervaring ;gelukkig mogelijk..door de directe samenwerking met onze Roemeense zusterorganisatie aldaar wordt er veel werk verzet, en kan het ook! Vele aanvragen om hulp kwamen binnen via ziekenhuis en staatsweeshuis….gelukkig kunnen we iets doen!

 3. A.M. schreef:

  Beste mensen,

  Hulp bij overstromingen is toch echt een andere vorm van hulpverlening. Water is er voldoende in Roemenie. Om een huis te bouwen is er echt meer nodig dan hout. Opvang van de mensen is gelukkig ook geregeld. Daar komt bij dat er per getroffen dorp honderden huizen beschadigd zijn, dus wie wel en wie niet. Iniatieven zijn mooi maar deze omvang moet toch echt anders gecoordineerd worden om tot een resultaat te komen. Ik heb genoeg gezien om tot de conclusie te komen dat geld wat besteed wordt aan transporten beter anders besteed kan worden tbv de slachtoffers.

  A.M.

 4. Toch jammer dat er weer negatieve geluiden over deze zaken zijn. Sponsors laten ons juist nu niet in de kou staan, en gelden zullen goed besteed worden voor de wederopbouw. Onze vaste begeleider vraagt in haar projectengebied de juiste hulp en weet wat hier nodig is, en die bieden wij, door als eerste een geheel gratis transport wat aangeboden is en geen geld kost. En natuurlijk hopen wij dat je zelf ook begrijpt dat hier niet alleen hout in zit, maar de juiste materialen, de juiste hulpbenodigheden waar goed over nagedacht is en we natuurlijk het geld op de juiste manier gebruiken om de huisjes weer op te bouwen. Logisch dat de families van de projecten sowieso geholpen worden, en we op dit dorp veel hulp kunnen bieden, en we niet hoeven te kiezen wie wel en wie niet. En ja, begrijpelijk dat we helaas niet meer kunnen doen, omdat hier inderdaad een groter team voor nodig is. Het is al mooi, dat we in deze eigen omgeving een nieuwe start kunnen maken.

 5. A.M. schreef:

  BTW, er is niets negatiefs aan, het is gewoon realiteit. Overigens kost elk transport geld hoe je het ook bekijkt.

 6. Jan Dirk schreef:

  Beste heer Muit,
  Wij wensen u heel veel sterkte met de coordinatie in Roemenie! Fijn om te zien dat iedereen het belang van de Roemeense bevolking op het oog heeft en gezamenlijk de schouders er onder zet. Hetzij ieder op zijn eigen wijze.

  Overigens vind ik de initiatieven van SNR en JWHR erg snel en goed opgezet. Het mag dan wellicht een druppel op de gloeiende plaat zijn, waar wellicht niet iedereen mee geholpen is. Maar iedereen die snel, op welke manier dan ook, kan worden geholpen, is er één. Als iedereen er zo over dacht, konden we in Roemenië veel meer bereiken!

Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter