Drama in Boekarest

28 doden, 180 gewonden waarvan 52 zwaar gewond, 160 mensen opgenomen in ziekenhuizen. Het gebeurde afgelopen vrijdagavond in Boekarest. De geluidsisolatie (schuimrubber – akoestisch schuim), in club Colectiv, vat vlam. In luttele seconden staat alles in brand. Mensen verbranden levend of stikken door de dikke zwarte rook. De zwaar gewonden zijn ernstig verbrand aan huid en luchtwegen en de kans op overleven is erg klein.

De jacht op schuldigen begint. Wie heeft de vergunning gegeven, hoe kon dit soort brandbare isolatie gemonteerd worden op een plek waar honderden mensen tegelijk komen. De kerken, priesters en voorgangers maken verband tussen Halloween en dit verschrikkelijke drama. Duizenden “rechters” geven hun oordeel. Het materiaal wat op veel plekken in Roemenië gebruikt wordt kan op ieder moment vlam vatten. Niet zeker, maar hoogstwaarschijnlijk kon er met een paar honderd euro steekpenningen wel een vergunning afgegeven worden. Ik zeg mogelijk, misschien hier niet, op veel andere plaatsen zeker wel. Gevaren zijn er overal. In Roemenië wordt overal met veiligheid “gespeeld”. Een brandblusser is al gauw te duur, versleten banden kunnen nog wel even mee, op juiste materialen kan nog wel bezuinigd worden. Zo gaat dat. De gevolgen zijn echter niet te over zien.

Ik schreef al gevaren zijn er overal. Duidelijke veiligheidsinstructies en eisen zou een hoop ellende voorkomen. Dat geeft echter nog niet het recht om te oordelen. Mijn gedachten zijn bij al die mensen die hun kinderen vrolijk de deur uit zagen gaan en ze in een doodskist terug krijgen, bij al de zwaargewonden (en hun familie) die vechten voor hun leven. Al de gewonden, als ze het al overleven, hebben een lange en zware weg te gaan.

Categorie: Diversen, Roemenie · Tags:

Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter