De roemeense munt (Lei)

De koers van de roemeense lei si erg hoog, vandaag 4,29 lei voor 1 euro. Dat betekend gewoon dat de lei minder waard is dan bijvoorbeeld een half jaar geleden. Toen was de koers 3,5 lei euro. De hoge wisselkoers is voor de meeste mensen een regelrecht drama. Zo worden bijvoorbeeld leningen afgesloten aan de hand van een lage koers en moeten de mensen veel meer betalen (in lei) als de koers hoger wordt.

Ten onrechte wordt vaak gedacht dat als er geld in euro beschikbaar is er dan ook meer geld in lei beschikbaar is. Ik had daar vorige week een gesprek over met één van onze sponsors. 90% van de tarieven in Roemenië worden berekend in euro en daarna omgerekend in lei afhankelijk van de wisselkoers. Bijvoorbeeld: voor een telefoonrekening van 10 euro bij een koers van 3,5 lei betalen we 35 lei , zodra de koers stijgt (bijvoorbeeld 4,29 koers van vandaag) betalen we voor dezelfde rekening 42,9 lei. Zodra de koers stijgt stijgen alle prijzen in lei. De hoge koers houdt dus niet in dat er meer geld beschikbaar is, eerder minder door het stijgen van de prijzen van artikelen en diensten.

Lei

Categorie: Algemeen, Roemenie · Tags:

Reacties

2 Reacties op “De roemeense munt (Lei)”
 1. johan schreef:

  het blijft altijd een verrassing als je in Roemenie komt hoeveel lei je voor een mark of later een euro krijgt. Met de jaren kwamen de nullen op de bankbiljetten, eerst was de oude 10.000 lei het grootste biljet voor 110 mark kregen we een stapel biljetten. Toen kwamen de nullen op de biljetten tot het zoveel was dat er 4 nullen af gedaan konden worden dus hoelang duurt het voor er weer nullen af kunnen.

 2. janssens ronny schreef:

  een vraagje , ik ben aan het zoeken voor ons moeder???
  naar een antwoord .
  ze heeft namelijk na een beetje opruimen en wat opkuis
  nog van haar moeder , een doos gevonden met
  obligatie’s van romenica , van het jaartal
  1898, en 1900
  maar weet er geen raad mee hoe ze die kan
  verzilveren ! gelieve een reactie
  dank bij voor baat
  ps gaat over 1000 limiet 4%en nog 3 andere van 5%

Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter