De rivieren in Moldova zijn even groot als de Donau: overstroming van de eeuw

Overstroming. 174 dorpen in de districten Moldova en Maramures zijn de prooi geworden van het woedende water zoals dat één keer in een eeuw gebeurd. Ravage. Dat is het juiste woord voor de gevolgen van de overstromingen in het noorden van Roemenië. Zeker als we rekening houden met de officiele balans van de situatie betreffende de zeven getroffen provincies: Suceava, Iaşi, Botoşani, Neamţ, Satu- Mare, Maramureş en Sălaj. De zwarte lijst begint met minsten vijf doden, bijna 13.000 mensen geevacueerd, honderden personen zijn geisoleerd in de 174 getroffen dorpen.

Deze koude cijfers worden overtroffen door de statistieken. Experts zeggen dat het debiet van de rivieren in Noord Roemenië maar een keer in de 100 jaar voorkomt. Wat betreft de rivier Suceava is het helemaal bijzonder, zo’n debiet komt één keer in de vijfhonderd jaar voor.

Naast deze “koude”gegevens is er ontzettend veel verdriet van mensen die hun leven zagen verdrinken of nog erger hun geliefden zagen omkomen in het woedende water. Ooggetuigen vertellen dat er dramatische zaken plaatsvinden die al onze verbeeldingen ver te boven gaan.

Komende dagen worden er ook problemen verwacht in Bacau door het overlopen van de rivieren die het debiet van het water niet aankunnen.

Cijfers: vijf doden en een onbekend aantal vermisten, 174 dorpen onder water in 7 provincies, 13000 mensen geevacueerd, 170 huizen weggespoeld, 2617 huizen, 9260 boederijtjes, en 6229 waterbronnen staan of stonden onder water, 40 dorpen zonder electriciteit.

foto: monitorul de Suceava

102205maxim1

Categorie: Bacau, Overig, Roemenie, Sociaal · Tags:

Reacties

3 Reacties op “De rivieren in Moldova zijn even groot als de Donau: overstroming van de eeuw”
 1. Ma schreef:

  Dit is echt moed benemend,
  heel veel sterkte .

  Ma.

 2. johan schreef:

  het is een komplete ramp als er zo,n groot gebied zoveel water moet verwerken en het kan nergens heen wat moeten de mensen zich hopeloos voelen we leven met hen mee.

 3. Dick Hitzert schreef:

  verschrikkelijk om aan te zien. laat ons weten wat we kunnen doen.

Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter