De Europese Commissie waarschuwt Roemenië

In een gezamenlijke verklaring van voorzitter Juncker en eerste vicevoorzitter Timmermans wordt Roemenië gewaarschuwd door de Europese Commissie. Het gaat allemaal om de veranderingen van de justitiële wetgeving en het verslappen van mogelijkheden van vervolging bij corruptiezaken.

“We volgen de laatste ontwikkelingen in Roemenië met zorg. De onafhankelijkheid van het Roemeense rechtssysteem en het vermogen om corruptie effectief te bestrijden zijn essentiële hoekstenen van een sterk Roemenië in de Europese Unie” schrijven Juncker en Timmermans.

“De Commissie roept het Roemeense parlement op de voorgestelde maatregelen te heroverwegen, het debat te openen in overeenstemming met de aanbevelingen van de Commissie”.

De gezamenlijke verklaring wordt afgesloten met de waarschuwing dat de Europese Commissie grondig zal kijken naar de laatste wijzigingen in de rechtspraak, de strafwetgeving en de wetgeving inzake belangenconflicten en corruptie om de impact te bepalen op pogingen om de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht te waarborgen en corruptie te bestrijden.

Inmiddels heeft Boekarest gereageerd, ze zijn niet zo blij met de inmenging van Juncker en Timmermans want ze zijn bezorgd over de onjuiste manier waarop de Europese Commissie werd geïnformeerd over de transparantie van de debatten.

Volgens de voorzitters van het senaat Calin Popescu Tariceanu en de Kamer van Afgevaardigden Liviu Dragnea is het gevoerde debat over de rechtsregels een transparant proces, waarbij alle partijen die iets met justitie te maken hebben actief zijn betrokken. Beide voorzitters ondertekenden woensdag een gezamenlijke brief aan de voorzitter van de Europese Commissie Jean Claude Juncker en Eerste Vice-President Frans Timmermans waarin ze dat allemaal uitleggen.

De regering van Roemenië en de Europese Commissie hebben dus ieder hun eigen gedachten over de gang van zaken in Roemenië.

Gezamenlijke verklaring Juncker en Timmermans

Gezamenlijke brief Tariceanu en Dragnea

Jean Claude Juncker en Frans Timermans gezamelijke verklaring Roemenië

Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter