Betania Bacau – Projecten 2 – Centrum “de Dolfijn”

Centrum de Dolfijn Bacau

Op verzoek van een aantal van mijn weblog lezers loop ik even door een aantal projecten heen waar ik dagelijks mee bezig ben. Samen met ons team in Bacau uiteraard. De informatie is ook op andere plaatsen te vinden maar… de klant is koning ,in dit geval de lezers.

Vandaag over Centrum “de Dolfijn” voor kinderen met autisme:

Centrum ‘De Dolfijn’ voor kinderen met autisme

In februari 2005 werd ‘De Dolfijn” geopend, een centrum voor kinderen met autisme. Met licentie van en geaccrediteerd door meerdere ministeries bieden we de volgende diensten:

Psychologische evaluatie, evaluatie van gedrag en vaardigheden

Dit onderdeel is voor de kinderen buiten het centrum, uit de provincie Bacău en andere provincies. De evaluatie gebeurt in meerdere sessies (minstens 2). Aan het eind van dit evaluatieproces krijgt de familie een evaluatierapport en een interventieplan voor 6 maanden.

Educatieve interventie – Individuele en groepstherapie (ABA/DTT, PECS, TEACHH)

In dit programma is plaats voor 14 kinderen: 2 groepen van 7 kinderen. Het dagelijkse programma bestaat uit 6 uren, van maandag tot vrijdag. Deze 6 uren van therapie bestaan uit 1-2 uur individuele therapie en 4-6 uur groepstherapie. Het therapeutisch programma is gericht op vorming en ontwikkeling van vaardigheden op de volgende gebieden van ontwikkeling: receptieve taal,
samenwerking, expressieve taal, sociale interactie, functionele communicatie, visuele prestatie,motorische en vocale imitatie, persoonlijke autonomie, grove en fijne motoriek, spel en vrije tijd,
lezen, rekenen en schrijven.

Kenmerken: strenge structurering van de omgeving en activiteiten met behulp van visuele ondersteuning (tijdschema’s) en pictogrammen voor elk kind.

Intensieve en individuele gedragstherapie (ABA/VB)

Dit onderdeel van centrum ‘De Dolfijn’ heeft plaats voor 10 kinderen die dagelijks 4 uur intensieve gedragstherapie krijgen van maandag t/m vrijdag. ABA/VB heeft de zelfde procedures en methoden als andere gedragsbenaderingen (promptare, vormen, chaining, generalisatie, etc.), maar is meer gebaseerd op de functionele analyse van de taal in plaats van de structurele. ABA/VB integreert functionele analyse van de taal van Skinner (1957). Skinners theorie is dat de taal aangeleerd gedrag is onder functionele controle.

Kenmerken:
· Functionele communicatie en niet de structurele communicatie is de basis van deze therapie.
· Therapeutisch advies wordt gegeven door een specialist BCABA (Board Certified Associate Behavior Analyst)

Individuele gedragstherapeutische interventies in het ambulante systeem

Dit onderdeel biedt een gevarieerde mogelijkheid van therapeutische sessies – van 2 tot 20 per week – voor kinderen van buiten het centrum. Afhankelijk van de wensen van de ouders en de
resultaten van de evaluatie.

Therapeutische begeleiding

Therapeutische begeleiding is een ambulante dienst, en heeft betrekking op de supervisie door één van onze psychologen van thuistherapie van kinderen, door periodieke beoordeling van de doelen in het interventieplan en vaardigheden van het gezin en/of andere personen die met het kind werken.

Steungroep en informatie voor ouders van kinderen met autisme

Cursus en workshops

We organiseren regelmatig cursussen en workshops voor ouders en specialisten. Er wordt altijd een actueel thema gekozen.

Resultaten:
· Totaal aantal aanvragen voor centrum ‘de Dolfijn’: 256 (Psychologische interventie,groepstherapie of begeleiding van ouders).
· Aantal kinderen geïntegreerd in het vaste programmacentrum, van 2005 tot nu: 76.
· Aantal kinderen in ambulante therapie, van 2005 tot heden: 139.
· Aantal kinderen doorgestuurd naar andere voorzieningen: 45.
· Deelnemers aan steungroep voor ouders en informatie voor ouders: 189 gezinnen.
· 50 kinderen die therapie kregen in centrum ’De Dolfijn’ zijn geïntegreerd in scholen en kleuterscholen.

De begroting voor Centrum de Dolfijn is 120.000 euro per jaar.

Reacties

1 Reactie op “Betania Bacau – Projecten 2 – Centrum “de Dolfijn””
  1. johan schreef:

    Wat een kompleet werk wat er gebeurt, prachtig om de foto,s te zien
    Wat een geluk voor hen die er aan deel kunnen nemen

Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter