Barroso sommeert Roemenië om grondwettelijk hof in ere te herstellen

(Belga) De Roemeense regering moet de macht van het grondwettelijk hof in ere herstellen en ervoor zorgen dat de beslissingen van het hof gerespecteerd worden. Dat heeft Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso gezegd aan de Roemeense premier Victor Ponta. Die belooft gevolg te geven aan de Europese verzoeken.

Barroso maakte Ponta duidelijk dat de regering “de totale onafhankelijkheid van het gerecht moet respecteren, de bevoegdheden van het grondwettelijk hof moet herstellen en ervoor moet zorgen dat de beslissingen van het hof gerespecteerd worden”, zo blijkt uit een mededeling die de Commissievoorzitter na afloop van een onderhoud met Ponta in Brussel uitstuurde. Ponta werd bij Barroso en Europees Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy op het matje geroepen omdat ze zich ernstige zorgen maakten over het respect voor de rechtsstaat en de onafhankelijkheid van het gerecht in het land. In Roemenië wordt een politieke en juridische oorlog uitgevochten rond de afzetting van president Traian Basescu.

Barroso maande de Roemeense premier ook aan een ombudsman aan te stellen die kan rekenen op de steun van een breed platform van politieke partijen en een open en transparante procedure te verzekeren voor de benoeming van een procureur-generaal en een directeur voor de anticorruptiecel. Ponta verzekerde dat zijn regering tegemoet wil komen aan alle bekommernissen en aan alle Europese normen wil voldoen. “Ik heb Barroso gevraagd me te vertellen wat de concrete punten waren waarover hij ongerust is. Ik heb hem gezegd: ik ga die niet betwisten of een gevecht aangaan. Ik ga onmiddellijk beslissingen nemen om die ongerustheid weg te nemen”, verklaarde hij aan het Franse persbureau AFP. (DTM)

20120712-221005.jpg

Bron: Knack.be

Categorie: Politiek, Roemenie · Tags:

Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter