Ammoniak

Sinds twee weken ben ik lid van een groep die het iniatief heeft genomen om wat te gaan doen tegen de uitstoot van de ammoniak in Bacau. De groep bestaat uit 18 iniatiefnemers die verschillende posities hebben in Bacau. De fabriek die de ammoniak uitstoot zegt grote investeringen gedaan te hebben om de uitstoot tegen te gaan. Toch hangt er vaak een ammoniakwolk boven Bacau die het ademhalen niet aangenaam maakt. Het brand gewoon in je keel en ademhalingswegen.

Na twee weken van overleg met de millieudiensten en overheden werden we afgelopen vrijdagmiddag uitgenodigd bij de persconferentie van  Amurco, het chemisch bedrijf wat de ammoniac uitstoot. De iniatiefgroep had maskers opgezet om zodoende aandacht te vragen voor de uitstoot die iedere dag over Bacau waait.

De ontvangst van nu niet zo vriendelijk, de pers mocht geen foto’s maken op de parkeerplaats, de conferentie begon om 14.00 en volgends het bedrijf waren we te laat. Dat klopt ook maar we werden tegengehouden in de hal om ons te legitimeren. Dat duurde zo’n 15 minuten. Helaas had ik geen enkel legitimatiebewijs bij me, dus op het juiste moment ben ik maar achter de rug van de beveiliging bij de mensen gaan staan die al gecontroleerd waren. Dat ging allemaal goed. De mensen die wel op tijd waren hadden alvast een rondleiding gekregen door het bedrijf, de iniatiefgroep dus niet.

Daarna kregen we een monoloog over hoe goed het bedrijf wel niet is en welke inversteringen er gedaan zijn. Helaas werd er in januari 14 keer hogere waarde gemeten dan toegestaan. Dat was volgens het bedrijf de schuld van het gasbedrijf omdat de gasdruk te laag was en door de weersomstandigheden omdat het mistig was. Het bedrijf treft natuurlijk geen blaam. De investeringen van miljoenen euro’s (zeggen ze) heeft als reslutaat dat de meetapparatuur niet werkt en de uitstoot in 2010 hoger was dan de uitstoot in 2009. De millieudienst heeft de apparatuur niet om het allemaal te meten. Vrijheid blijheid dus voor dit bedrijf.  Dan niet te vergeten dat het bedrijf al een paar keer falliet is gegaan, opgekocht is door dezelfde eigenaar. Nu verhuurd wordt door de eigenaar aan een ander bedrijf wat ook van die eigenaar is en ga zo maar door. Niemand verantwoordelijk dus voor de ammoniak in Bacau. Een voorbeeld van de Roemeense manier “onder verantwoordelijkheid uitkomen over de hoofden van de bevolking”  Zakkenvullen en corruptie in tooi! Hallo Europa!!

Categorie: Bacau, Bacau diversen · Tags:

Reacties

5 Reacties op “Ammoniak”
 1. Dammis Vroegindeweij schreef:

  Voorlopig heb je nog activiteiten genoeg in Bacau, hopenlijk is er op termijn ook resultaat.

 2. vanderjas schreef:

  “De millieudienst heeft de apparatuur niet om het allemaal te meten” – eg wel, blijft misschien tegen betaling i/d kast?

  Goeie aktie.

 3. AM schreef:

  @vanderjas: in een gesprek met de directie van de milieudienst hebben ze gewoon openlijk toegegeven dat ze niet kunnen meten , althans niet wat ze moeten meten. De fabriek heeft betere apparatuur dan de millieudienst en vecht daarom bijna elke boete aan. En winnen….. Morgen protestactie 🙂

 4. Ina schreef:

  Kan de “werkgroep” in NL geen goede meetapparatuur ergens “ritselen” bij de een of andere milieudienst in NL waar het “ding” toch afgeschreven is?

 5. johan schreef:

  Hoi Andre is hier ook een taak voor de EU of EP om er werk van te maken volksgezondheid moet toch op de agenda staan

Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter