400.000 roemenen denken aan vertrek naar het buitenland…

The Money Channel melde vandaag dat , volgens een statistiek van Tjobs.ro, in het eerste halfjaar van 2010 72.000 roemenen vertokken zijn naar het buitenland om daar te gaan werken.

Dezelfde bron geeft aan dat zo’n 400.000 mensen werk zochten in het buitenland in de eerste zes maanden van dit jaar. 72.000 van deze mensen konden een arbeidsovereenkomst afsluiten met buitenlandse wergevers. In de meeste gevallen een contract tussen de 3 en 12 maanden. In sommige gevallen waren er 250 concurrenten voor 1 arbeidsplaats.

De meeste overeenkomsten werden getekend in Duitsland, Griekenland, Cyprus, Engeland en Italie. Maar ook Frankrijk, Spanje, Verenigde Staten en Nederland staan op de lijst van mensen die een baan vonden. De mensen vonden werk in de bouw, in de zorg en IT. De meeste mensen die naar het buitenland vertrokken komen uit de hoofdstad, Constanta en Prahova.

Categorie: Algemeen, Roemenie, Sociaal · Tags:

Reacties

3 Reacties op “400.000 roemenen denken aan vertrek naar het buitenland…”
 1. Ina schreef:

  Dat zijn er nogal wat die werk zoeken in het buitenland waarschijnlijk door armoede gedreven. Krijgen we weer meer kinderen in RO die bij familie opgroeien, psychische problemen krijgen doordat de ouders niet aanwezig zijn, zij deze alleen tijdens enkele weken vakantie van de ouders zien?
  Tsja en wat moet je als er in heel RO maar 10.000 banen te vergeven zijn?

  (Plaats hier even de link met door google in het Nl vertaalde RO media artikel herover) http://translate.google.nl/translate?hl=nl&sl=ro&tl=nl&u=http%3A%2F%2Fwww.mediafax.ro%2Fsocial%2Fpeste-10-000-de-locuri-de-munca-vacante-la-nivel-national-in-perioada-9-15-iulie-6530839%2F

  Iets wat ik vaak/veel hoor/hoorde in NL: “Laat die luie Roemenen zelf maar aan het werk gaan”. Mijn steevaste antwoord daarop is en was altijd: “Tsja in NL heb je mensen die niet willen of kunnen werken, in RO heb je die ook maar hier (NL) is meer werk te vinden, in RO niet! En net als met zoveel andere dingen mocht de RO regering daar na mijn smaak weleens wat meer aan gaan doen. Naar mijn smaak zijn ze nog te vaak bezig met eigen eer/roem/vriendjespolitiek/zakkenvullerij dan met een beter bestaan op te bouwen voor de inwoners van RO die het niet breed hebben, van welke vorm van zorg afhankelijk zijn, etc.

  Jammer dat RO niet meer gebruik maakt van de kennis van diverse NGO’s, hun financiële bronnen. (kan even het desbetreffende RO media artikel hierover niet zo gauw terug vinden)

  Misschien wel interessant om te lezen hoe een meisje van 16 jaar aan kijkt/denkt over de problemen in haar moederland RO.

  De link naar de googlevertaling in het NL, daarna het Roemeenstalig artikel.

  http://translate.google.nl/translate?hl=nl&sl=ro&tl=nl&u=http%3A%2F%2Fwww.evz.ro%2Fdetalii%2Fstiri%2Fproblemele-romaniei-prin-ochii-copiilor-899492.html

  http://www.evz.ro/detalii/stiri/problemele-romaniei-prin-ochii-copiilor-899492.html

 2. heleen buth schreef:

  geen gunstige ontwikkeling, begreep ik uit het manuscript van Dammis.

 3. johan schreef:

  jammer want er gaat ook kennis mee naar het buitenland, en dat is juist zo hart nodig maar ik kan wel begrijpen als de mogelijkheid er is om wat te verdienen dat dat wordt aangepakt maar zo snel mogelijk weer terug naar eigen land en het verdiende geld in Roemenie besteden dat is goed voor de eigen mensen.

Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter