De eurocommissaris.

De keuze van premier Calin Popescu Tariceanu om de de liberale senator Varujan Vosganian als eurocommissaris voor te dragen is niet zo best uitgekomen. Vosganian zou niet bekend zijn met EU regels en procedures. Barosso heeft zijn twijfels en gaat niet akkoord. Op de dag van het gesprek tussen Barosso en Vosganian verschijnen er in de roemeense pers allerlei speculaties over Vosganian. Hij zou banden hebben gehad met de geheime dienst van het communistische regime, de Securitate. Ook zou de senator banden onderhouden met onduidelijke zakenmensen. Jan Marinus Wiersma, Europarlementslid, zegt dat het een blamage is voor de roemeense regering. „Hoe hebben ze iemand naar voren kunnen schuiven die niemand in Brussel kent en waarvan je weet dat hij banden had met een foute partij?”, zei Wiersma in de telegraaf. Vosganian, overigens een gerespecteerd persoon in Roemenie, heeft zich terug getrokken.
Leonard Orban is de nieuwe Roemeense kandidaat is voor het EU-comissariaat. Dit voorstel is inmiddels geaccepteerd door de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso. Leonard Orban was onderhandelaar voor de toetreding van Roemenie in de EU.

Dat Wiersma het niet eens was met de eerste keuze daar kan ik me ook iets bij voorstellen, ook in de EU gaan socialisten en liberalen niet samen….. jammer voor Vosganian, over zijn rug is dit uitgevochten.

links Orban en Barossso (foto Reuters) rechts Vosganian (foto EVZ)

07barroso_orban_reuters_1

01vosganian1_evz

Categorie: Roemenie · Tags:

Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter