Wereld downsyndroomdag 21 maart 2007

Wereld downsyndroomdag 21 maart 2007

Op 21 maart was het de tweede “World Down Syndrome Awareness Day” (WDSAD) – Wereld downsyndroomdag. Sinds vorig jaar wordt op die dag over de gehele wereld een beeldvormingcampagne over Downsyndroom gehouden.

Voor de eerste keer werd hier ook aandacht aan besteed in Roemenië. In de provincie Bacau werd hier aandacht aan besteed door onze organisatie Betania in samenwerking met de kinderbescherming. Om 10.00 uur waren de eerste kinderen met het syndroom van Down al aanwezig en ontvingen ze de andere genodigden zoals: ouders, vertegenwoordigers van de overheid, specialisten die dagelijks met de kinderen werken en vele andere genodigden.

Een belangrijk moment was dat ouders van kinderen met het Downsyndroom vertelden wat het nu eigenlijk inhield om zo’n kind te hebben. Er werd een beroep gedaan op de onderwijsinstellingen om beter mee te werken aan de integratie van deze kinderen. Dat is vaak een probleem in Roemenië terwijl deze kinderen in de meeste gevallen gewoon naar school kunnen, ook al kost dat misschien wat meer inspanning en extra aandacht van de leerkrachten. Ook werd er gesproken over de oprichting van een vereniging voor ouders van kinderen met het Downsyndroom. Een aantal van de kinderen hielden een prachtige voordracht wat met groot applaus werd beloond.

Deze bijzondere dag is en was een goede gelegenheid om inzicht te krijgen wat het Downsyndroom nu precies inhoud en hoe we er (ook in Roemenië) het beste mee om kunnen gaan. Terecht zei een van de sprekers: “een kind wordt een kind met beperking alleen als wij er een beperking van maken”

Download wat_is_downsyndroom.doc

Foto’s : Asociatia Betania

Dscn3922

Dscn3951

Dscn3939_1

Dscn3918

Categorie: Bacau, Ons werk/Betania, Roemenie, Sociaal · Tags:

Reacties

1 Reactie op “Wereld downsyndroomdag 21 maart 2007”
  1. JM schreef:

    een mooi iniatief.

    groeten pa

Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter