18.300 kerken, 4700 lagere scholen, 425 ziekenhuizen, amen.

De titel geeft de actie aan die Asociatia Asur (http://in.plata-domnului.ro/) heeft ingezet tegen de orthodoxe kerk. Ze schrijven het volgende: In Roemenie is er in de afgelopen jaren 1x per twee dagen een nieuwe kerk geopend. Grotendeels betaald van overheidsgeld, nationale of lokale subsidies. In dezelfde tijd zijn er 21.000 scholen gesloten omdat het budget van het Ministerie van Onderwijs niet toereikend is. Dat komt neer op zo’n 4 scholen per dag!

Deze organisatie zet nu alles in werking om de overheidsubsidies voor de bouw van de kerken te stoppen. Naast de bouw van de kerken heet de BOR (roemeens orthodoxe kerk) ook heel wat economische activiteiten. Grote stukken (lees honderden hectaren) grond, fabrieken, hotels etc.  Over de winst van deze activiteiten wordt geen belasting betaald. Ook dat wil deze organisatie veranderd zien. De winst van de kerk is zo’n 3 miljard euro…..

Er zijn zat dorpen in Roemenie waar de kinderen kilometers moeten lopen op bij hun school te komen. Veelal in de omliggende dorpen of steden. Deze dorpen hebben echter op z’n minst één kerk. In een ander artikel in de pers kunnen we lezen dat deze duizenden kerken miljarden euro’s genereren. De BOR zegt daarover dat het genoemde bedrag maar 40% van de kosten dekt! Welke kosten? Om nog 200 kerken per jaar te bouwen? En wat doet men daarmee?

Naast de officiele donaties zijn er ook nog de niet officiele kosten. Betaal je die niet, ok, dan laten ze je staan met met je bruidje/dode/kind in je armen….

Voor een kerkelijk huwelijk betaal je al gauw tussen de 80 en 25o euro, voor een doop tussen de 50 en 180 en voor een begrafenis tussen de 50 en 200 euro, dan heb ik het over de niet officiele kosten.

Een rapport van de Europeese Comissie zegt het volgende: Meer dan 50% van de roemeense kinderen (van rond de 15 jaar) krijgen het niet voor elkaar om een tekst te lezen en te begrijpen…  Ook wel functioneel analfabetisme genoemd.

Het wordt zo langzamerhand wel eens tijd dat de mensen in opstand komen tegen de praktijken in de Roemeens Orthodoxe kerk. Ik heb er veel van gezien de afgelopen jaren en het is echt “te gek voor woorden” (de zachtste term die ik in dit geval kon bedenken), met een paar uitzonderingen maar dat zijn er echt heel weinig. De mensen worden uitgebuit en voor de gek gehouden door een kerk die denken dat ze het Parlament zijn.

1 x per twee dagen een nieuwe kerk, 4 scholen per dag gesloten

1 x per twee dagen een nieuwe kerk, 4 scholen per dag gesloten

Categorie: Algemeen, Diversen, Roemenie · Tags:

Reacties

7 Reacties op “18.300 kerken, 4700 lagere scholen, 425 ziekenhuizen, amen.”
 1. Johan schreef:

  dit is nog erger dan we al vermoeden want overal zie je door Roemenie van deze koepels in aanbouw of al klaar, maar als je dan dichterbij komt dan is alleen de buitenkant klaar en binnen nog ruw bouw tijd voor aktie

 2. JM schreef:

  Wanneer de mens de kerk beheerd
  Gaat het gewis en zeker verkeerd
  Je naasten helpen als Bijbelse opdracht
  Daar wordt door velen niet aan gedacht

 3. B.A. schreef:

  Een beeldenstorm misschien een idee?

 4. FransB schreef:

  Per week een nieuwe kerk ingewijd en twee scholen gesloten of zo. Ik leef in een ander Roemenië?
  In onze omgeving (Boekarest, Ilvof, Dambovita) hebben alle scholen cv gekregen, het bekende dubbelglas/kunststofkozijnen en speeltoestellen buiten, en zijn gymzalen in aanbouw (ja dat duurt nogal), maar op ons dorpje hebben we sinds vorig schooljaar een nieuwe kleuterschool in werking – naast de gerenoveerde school. Het kan regionaal wellicht verschillen. Maar iedere week een kerk oprichten en een school sluiten, zou toch wel meer in de kijker lopen?

  Dat 50% geen zinnen kan schrijven, is zoiets als dat NL pabo leerlingen niet kunnen rekenen en de basis gramatica niet beheersen. Maar ‘praktisch analfabeet’ betekent echt dat je een eenvoudig formulier niet begrijpt. Het zou inhouden dat 50% van de Roemenen geen lagere school (10 leergangen, geen 8 als in NL) heeft afgemaakt – oh ja, het onderwijs was slecht – en geen rijbewijs heeft (school is daarvoor een voorwaarde + theorie-examen). En geen vak uitoefend, in niks. Dus ook geen vervolgonderwijs heeft, zonder 10 jaar basis kom je nergens. Vreemd toch die uittocht van Roemeense verpleegkundigen, artsen, apothekers, bouwvakkers. Allemaal mensen die echt geen samenhangende zin kunnen produceren? Onze kinderen (11, 6 jaar) kunnen het – ze hebben het niet van mij, allochtoon alhier, geleerd.

  De BOR de schuld geven, daar doe ik graag aan mee, want ik geef ook sommige kerken in NL de schuld van polio-epidemieën en andere ook van aids in Afrika. Er is een militair-industrieel complex en een religieus-industrieel complex. In de bijbel komt geen kerkelijke organisatie voor, terwijl de bijbel die we kennen door een pauselijk instituut is verordonneerd.

  Je tegen de kerk keren heeft beperkt nut. De politici moeten om en als de politiek het met de kerk houdt, dan heb je als meer vrijdenkend burger niks te zeggen. Als de SGP de PVV deelname in NL wellicht steunt, dan ben je uitgepraat.

  De BOR heeft in de godsdienst weinig op met maatschappelijke verantwoordelijkheid, het is de taak niet, de taak is kerk zijn, religie – wel dat doen ze optima forma: naast de krotten bouwen ze een gebedshuis. Zoals we ons vergapen aan de St. Jan in Den Bosch – wie denkt daar nou aan de bouwslachtoffers en de voortdurende bedelarij rond de bouwplaats? De BOR verzamelt geld.
  Het mag duidelijk zijn dat ik daar zwaar de pest aan heb.

  Maar ik herinner me ook dat waar ik ter kerke ging ooit een orgel kwam van 100.000 gulden (was pakweg 1970). De organist speelde in het ‘voorspel’ Bach (ik had geen idee, totdat hij me dat zei: de kerkgangers het toch niet dus ik doe het voor de schoonheid) en dat maakte het eigenlijk wel zo’n investering waard. Contraproductief voor de kerk, dat wel :).

  Afijn, ik ben ambivalent: je kunt kerken niet alleen maar verplichten om op ieder keuze-moment aan naastenliefde te doen. Als ik de maffiosi hier zie (geldt ook voor zwaar gereformeerde belastingontduikers, etc.) dan denk ik afschaffen het kerkelijk instituut.

  gr. Frans

  In 2008(?) was er een explosie aan renovatie.

 5. A.M. schreef:

  Dag Frans,

  Hierbij een aantal linkjes waar je kunt lezen dat nieuw gebouwde en genoveerde scholen zonder pardon gesloten worden;

  http://www.ziaruldebacau.ro/ziarul/2010/08/24/miliarde-de-lei-ingropate-in-scoli-inchise.html

  http://www.realitatea.net/400-000-de-elevi-nu-stiu-in-ce-scoala-vor-invata-la-toamna_730562.html

  en als je even verder zoekt op internet krijg je te zien hoeveel er al gesloten is.

  groet,

  A.M.

 6. FransB schreef:

  Ik zal de sites bekijken en vooraf: je weet dat zelfs in mini-land NL het platteland ontvolkt, vergrijst, kinder-arm wordt en dus voorzieningen verdwijnen.
  Dat is geen zaak voor een kerk, vindt een kerk.
  We zijn het vast eens dat geloof & maatschappelijke verantwoordelijkheid wel zouden moeten samen gaan. Veel gelovigen vinden dat toch vaak niet: ooit al een gereformeerde kerkbuidel in NL zien rondgaan voor heroïne tippelaarsters t.b.v. van een stichting die RK is?
  Je weet dat ik niet lieg en er ook geen belang bij heb als ik zeg dat ik scholen zie die zijn gerenoveerd en als het programma daarvoor achterloopt staat het ook in de krant. Roemenen zijn gek op onderwijs. Heel je Bacau staat bol van hackers – dat lukt niet met gesloten scholen :).
  En het bericht dat de armoede na 1990 ruim is toegenomen is de schuld van… van God, de kerk, het kapitalisme? Ik denk het laatste: de meest gelukkige mensen ter wereld wonen steevast in NL-Scandinavië. Sociale landen.
  De bijbelse explosie in Jeruzalem waarin mensen geloven en bevorderen, daar heb ik niks mee, en BOR ook niet. Ik vind de eschatologen niks en de BOR niks en ze bevorderen de ondergang van de wereld wellicht maar ze gaan formeel

 7. FransB schreef:

  daar ging iets mis met de laatste zin, met zijn ‘ze gaan formeel prat op hun eigen bijbel, hoe verschillend ook’.

  Advies: doe een blok zonder reactie-mogelijkheid. Met zoiets sterf je voortijdig hoor.

Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter