Kinderbescherming wil aanpak straatmuzikantjes

Kinderbescherming wil aanpak straatmuzikantjes
Uitgegeven: 6 augustus 2007 21:25

AMSTERDAM – De Kinderbescherming wil dat de politiek actie onderneemt tegen Roemenen die hun kinderen in Nederlandse steden muziek laten spelen.

“Het is kinderarbeid”, zegt directeur van de Landelijke Raad voor de Kinderbescherming Marie-Louise van Kleef vanavond in actualiteitenrubriek Netwerk.

De Kinderbescherming wil dat er bestuurlijke en juridische maatregelen genomen worden tegen de ouders als ze niet ingaan op waarschuwingen. Zonodig wil de organisatie dat kinderen onder toezicht worden gesteld, waardoor zij niet meer zelfstandig beslissingen over het kind kunnen nemen.

“Als het zo is dat kinderen worden geëxploiteerd en geld moeten verdienen voor volwassenen, dan vind ik dat je de kinderen moet beschermen en hen desnoods onder toezicht moet stellen”, zegt Van Kleef.

Gezinsinkomen

Volgens de Kinderbescherming worden Roemeense kinderen tussen 10 en 14 jaar steeds vaker de straat opgestuurd door hun ouders om geld te verdienen met muziek maken. Zij zouden het gezinsinkomen bij elkaar moeten verdienen.

Legaal

Voor steden als Den Bosch, Leiden en Nijmegen is het vrijwel onmogelijk het probleem aan te pakken, bericht Netwerk. Ouders en kinderen verblijven sinds de toetreding van Roemenië tot de Europese Unie legaal in Nederland. Ze vallen door hun tijdelijke verblijf niet onder de leerplicht. Bovendien zouden de kinderen verklaren niet voor hun ouders te werken, waardoor kinderarbeid niet aangetoond kan worden.

Maatregelen

CDA-Kamerlid Marleen de Pater laat in Netwerk weten het probleem in EU-verband aan de orde te zullen stellen. Den Bosch heeft al maatregelen genomen, waardoor het voor kinderen niet meer is toegestaan als straatmuzikant geld te verdienen.

Bron: Nu.nl

Categorie: Roemenie, Sociaal · Tags:

Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter