Hulpverlening (3)

Hulpverlening (3)

Dit stukje is geschreven naar aanleiding van een artikel op het Roemenie Prikbord :
http://prikbord.ropromo.org/pags/read.php?f=1&i=31863&t=31863

Laten we eerst even een scheiding maken tussen hulpverlening en hulpverlening. Dat er veel roemenie comite’s en organisaties zijn in Nederland dat is algemeen bekend. Het alleen kleding en spullen wegbrengen, vaak op dezelfde plaatsen, is dweilen met de kraan open, erger nog je maakt mensen afhankelijk als er niet een goed team met maatschappelijk werkers achter staat die eerst eens kijken wat er in een gezin aan de hand is, en het probleem aanpakken.

Roemenie had en heeft behoefte aan structurele projecten die in dienst staan van de (roemeense) gemeenschap. In de twaalf jaar dat we hier bezig zijn hebben we al vele projecten overgedragen, niet altijd zonder problemen, maar vaak met veel succes.

Dat per 01.01.2007 het opzetten van projecten voor de roemeense gemeenschap (ik wil dat duidelijk benadrukken, dus niet in andere belangen) zou moeten stoppen is pure waanzin.

Juist op dit moment heeft roemenie behoefte aan structurele maar tegelijkertijd professionele hulp en projecten. Je kan zelfs stellen dat de hervormingen in Roemenie nu waarschijnlijk pas echt beginnen. Vooral in onderwijs, gezondheidszorg, kinderprojecten, bejaardenzorg en psychiatrie (kinder en volwassenen) is nog ontzettend veel te doen.

Hou voor ogen dat je in Roemenie bezig bent, breng niet de nederlandse cultuur zomaar over zonder dit aan te passen aan roemeens (sociale) omstandigheden. Ik denk dat het voor iedereen wel duidelijk is dat zeker als er grote bedragen geinvesteerd worden er enige vorm van toezicht zal moeten zijn. Ook de invulling van deze toezicht zal op de goede manier moeten gebeuren om een gewenst resultaat te bereiken, we weten echt niet alles beter als de roemenen. Het samenwerken op gelijk niveau en de betrokkenheid is denk ik de sleutel voor een project of projecten met succes.

Categorie: Ons werk/Betania · Tags:

Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter