Het trieste verhaal van een jonge dokter uit Bacau

Het trieste verhaal van een jonge dokter.

In 2004, nog geen 29 jaar jong, moeder van twee kinderen, was dokter Irinia Manuela Luca betrokken bij een zwaar auto-ongeluk. De gevolgen zijn triest. Zware hersenbeschadiging en blijvend letsel. Al vier jaar lang ligt ze in bed. Ze kan zich niet meer bewegen en kan niet meer zelf eten. Ze wordt nu verzorgd door haar gepensioneerde ouders. Hun enige hoop is een transplant van stamcellen in Beijing. Deze operatie kan verbetering brengen in deze toestand.

Haar opleiding net afgerond, een baan gevonden, een toekomst die er niet slecht uit zag. Deze jonge dokter uit Bacau en moeder van twee kinderen was betrokken bij een ernstig ongeluk. Sinds die tijd is ze gebonden aan haar bed. Na haar studie heeft Irina Manuela Luca een baan gevonden bij een farmaseutisch bedrijf, vertegenwoordiger voor de vijf noordelijke provincies van Roemenië. Na een korte tijd kreeg zij Boekarest en omgeving als haar werkgebied.

Irina was getrouwd en woonde samen met haar man en 2 kinderen , Laura en Andrei, nu 9 en 5 jaar, in Iasi. Dat betekend dat zij heen en weer moest reizen. Op 17 maart 2004 reed zij richting Boekarest, rond 16.00, net voor de stad Urziceni werd zij slachtoffer van een vreselijk ongeluk. Eerst kreeg zij als diagnose : hersenschudding, gebroken ribben, bloeding bij haar lever, en andere botbreuken. „Irina werd eerst naar het ziekenhuis in Urziceni gebracht, daarna naar het ziekenhuis „Floaresca“ in Boekarest“ verteld Coca Luca, de moeder van Irina. Drie uur lang werd ze heen en weer gereden van het ene naar het andere ziekenhuis, zonder zuurstof te krijgen. Haar toestand werd steeds erger. Na 24 uur leek het erop dat haar hersens zouden exploderen. Ze werd met spoed geopereerd waarbij delen van de hersenpan (aan de zijkant van het hoofd) werden verwijderd. Zodoende werd de druk op de hersens opgelost. Ook nu nog mist ze de beide delen van de hersenpan. Veel mensen die zagen wat de toestand van Irina is zeiden tegen haar ouders dat ze niet meer in wonderen moeten geloven. Zij verloren echter het vertrouwen niet en vechten voor hun dochter.

De moeder van Irina werd ernstig ziek, zij onderging twee jaar geleden een levertransplant. Door de zorg voor haar dochter is ze nooit meer terug geweest voor controle. De gepensioneerde vader van Irina is weer gaan werken om meer geld te verdienen voor de zorg van hun dochter. Het verblijf van Irina in de ziekenhuizen heeft de familie een vermogen gekost. Drie maanden in het ziekenhuis „Floreasca“, vijf maanden in het ziekenhuis „Basgadar“, en drie weken in het ziekenhuis in Iasi. Met bovenmenselijke krachten is geprobeerd om wonden die onstaan door doorliggen te voorkomen. Haar voeding kreeg ze binnen door middel van een sonde of door een spuitje in haar mond. Ze is vel over been. Allerlei complicaties als : blaasonsteking, wonden en infecties werden Irina niet bespaard. Dag en nacht was haar moeder bij haar. Direct na het ongeluk zijn de kinderen bij hun vader in Iasi ingetrokken. Sindsdien mogen ze hun moeder niet meer zien. Irina is bij haar ouders in Bacau.

Transplant van stamcellen, de hoop van haar ouders!

Irina heeft een lijst van diagnoses, te veel om op te noemen, ze heeft hersenbeschadiging en ligt sind haar ongeluk in bed. Ze kan niet praten, haar armen en benen niet bewegen. Als ze pijn heeft dan kreunt ze wat, ze kan ook niet zelf eten. Het is niet duidelijk of zij dingen waarneemt, ze is totaal afhankelijk van haar ouders. Van een vriendin van Irina hoorden haar ouders dat er in Beijing een ziekenhuis is waar transplanten met stamcellen plaatsvinden. Het medisch dossier van Irina werd naar Beijing gestuurd. Inmiddels is er antwoord, ze wordt verwacht in Beijing op 15 juli 2008. De operatie en behandelingen duren vier weken. De kosten hiervan bedragen 20.000 $, een bedrag waar haar ouders alleen van kunnen dromen. Een ander probleem is het transport van Irina, ze moet liggend vervoerd worden met begeleiding van haar moeder en een dokter. Dit speciaal vervoer en de begeleiding kost ook nog eens het bedrag van 13.000 euro. Totaal heeft de familie 30.000 euro nodig om deze wens in vervulling te laten gaan.

In conclusie: De ouders van Irina hebben dringend hulp nodig van ons allemaal. Mensen die willen helpen in deze wanhopige situatie en zodoende een hand uitsteken naar Irina kunnen ten alle tijde contact met ons opnemen.

Categorie: Bacau, Ons werk/Betania, Roemenie, Sociaal · Tags:

Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter