Armoede in de rugzak…….

Arme families, veel kinderen, vergeten dorpen in alle hoeken van de provincie. Omdat hun huizen onderdak bieden aan armoede sturen sommige ouders hun kinderen om de beurt naar school. Zodoende kunnen ze hun kinderen toch “gekleed” naar school sturen. Ook als staat de deur naar de EU open, hebben we voorlopig in vele opzichten niet eens met de voet op de dorpel gestaan.

Het schooljaar is begonnen, ook voor de kinderen uit de extreem arme gezinnen. De meeste beginnen zonder rugzak, matig gekleed, met kleren die of te groot of te klein zijn. Zo gaan de kinderen in de dorpjes rondom Bacau naar school. Hun gezichtsuitdrukking geeft duidelijk aan dat er meer nodig is dan een beker melk en een broodje die ze op school krijgen. Op de school in het dorpje Scurta, gemeente Colonesti, moeten de leerlingen meer als 8 km lopen om op school te komen. Om te voorkomen dat de kinderen niet door het donker naar huis hoeven hebben de leerkrachten de schooltijden gewijzigd, ten goede van de kleintjes. Het hoofddoel van de leerkrachten in Colonesti is het voorkomen van schoolverlating. Een moeilijk doel gezien het feit dat de meeste gezinnen in extreem arme omstandigheden leven. Om een kind op school te hebben betekend voor de meesten een arbeidskracht minder en een extra mondje om te eten.
De leerkrachten zijn zich bewust van dit probleem, een trieste realiteit, ze zijn daarom ook begripvol betreffende deze situatie. Op de school in het dorpje Gherdana is de situatie niet anders. Alle kinderen uit de arme gezinnen gaan naar school. Degenen die een rugzak bezitten hebben een streepje voor. Die behoren tot de “rijkeren”. Veel families hebben heel veel kinderen, het kost echter moeite om er voor te kunnen zorgen. Dat voelen de kinderen, vooral in hun rugzak.

Pict0020_1

Pict0022_1

Categorie: Bacau, Ons werk/Betania, Sociaal · Tags:

Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter