‘handelsmerk’ Ceauşescu

BOEKAREST – De zoon van de Roemeense oud-dictator Nicolae Ceausescu heeft een theater voor de rechter gedaagd, omdat er een toneelstuk te zien was waarin zijn ouders een rol spelen.

Volgens Valentin Ceausescu wordt zo inbreuk op het ‘handelsmerk’ Ceausescu gemaakt. ‘Wij willen dat de naam, die in 2007 is gedeponeerd, wordt beschermd’, aldus de advocaat van Ceausescu’s zoon donderdag bij de opening van het proces.

Instituut voor Politieke Moorden

Het stuk De laatste uren van Ceausescu is geschreven door Milo Rau van het Internationaal Instituut voor Politieke Moorden, dat in Berlijn en Zürich is gevestigd. Het is in december twee keer in de Roemeense hoofdstad Boekarest op de planken gebracht en was daarna in Duitsland en Zwitserland te zien. Valentin Ceausescu is niet van plan ook de buitenlandse theaters voor de rechter te brengen.

De advocaat zei dat de zoon van de communistische oud-dictator en diens zwager een schadevergoeding van 1 leu (25 eurocent) eisen. ,’Het gaat hun niet om het geld, maar zij willen eenvoudig dat de wet wordt nageleefd’, aldus de advocaat.

Ceausescu en zijn vrouw Elena werden op 25 december 1989 na een kort proces geëxecuteerd. De dictator voerde een straf bewind waarin geen enkele ruimte voor oppositie was.

Bron: Volkskrant

Categorie: Algemeen, Roemenie · Tags:

Reacties

4 Reacties op “‘handelsmerk’ Ceauşescu”
  1. johan schreef:

    Ik snap niet dat er voor iemand die zoveel ellende voor Roemenie heeft teweeg gebracht om daar aandacht aan te besteden en er een theater stuk van te maken
    Laat dit toch rusten en haal geen oud zeer los

  2. Ina schreef:

    Johan ik worstel ook nog steeds met dit vraag stuk. In onze ogen heeft Ceausescu veel verkeerd gedaan. Na zijn dood verwachte men (een minder-/of meerderheid van het volk dat het beter zou gaan in RO. Nu 20 jaar verder verlangt een deel van de bevolking terug naar de tijd van Ceausescu. Misschien te simpel gezegd, maar toen had men werk, te eten (ook al moest men daarvoor in de rij staan om het te verkrijgen op bonnen. De berechting van de Ceausescu’s is naar mijn mening te snel gegaan. En zeker is dit voor zijn/hun familieleden/aanhangers zo gegaan. Beter zou het geweest zijn als zij voor een goede rechtbank gestaan hadden en al hun wandaden voor het volk zichtbaar geweest zou zijn ( en daarbij vraag ik mij nog af of men dit zou geloven/accepteren) Verder vind ik het nogal vreemd dat de familie alleen de uitvoering in een Roemeense theater aanpakt en niet die in het buitenland als zijnde bescherming van het handelsmerk. Ik vraag mij dan ook af wat dit “handelsmerk” mag inhouden en wat de RO wetgeving hierover zegt.

    En wat te denken van onze eigen dodenherdenking op 4 mei? Denken we daarbij niet terug aan de slachtoffers die gevallen zijn door toe doen van Adolf Hitler? Ook maar afschaffen?

    Het media artikel roept bij mij meer vragen op dan dat ik antwoorden/duidelijkheid krijg. Zoals zo vele.

  3. johan schreef:

    Hallo Ina er zijn dingen gebuert die niet goed zijn dat ben ik met je eens maar ik denk dat de mensen die hem berecht hebben bang waren dat er een bevreidings aktie zou plaats vinden door handlangers van de dictator
    De mensen die nu terug verlangen naar de tijd van voor de revolutie hebben volgens mij niet bewust die tijd mee gemaakt. De vergelijking met onze dodenherdenking is een totaal andere we herdenken de gevallenen en niet Hitler

    Ook RO mag de doden die gevallen zijn herdenken, en dat zij n er ook nog al wat
    Ook vraag ik me af wat handelsmerk inhoud

  4. Ina schreef:

    Johan

    Gisteravond een gesprek gehad met een Roemeen die het Ceausescu tijdperk meegemaakt heeft. Ook hij verlangt terug naar die tijd. Iedereen had werk, en er viel veel te “ritselen”, althans voor hem en zijn vrouw, tijdens hun werkzaamheden toen. Met het wegvallen van beide banen is het leven voor hen nu veel harder/armoediger geworden ondanks dat beide nu “rechtmatig” werken. En wees eens eerlijk, hoeveel ouderen in Nl spreken wel niet over: vroeger was het beter?

Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter